Jeśli chcesz zachować smak i zalety czosnku tak długo, jak to możliwe, spróbuj przygotować pastę czosnkową..
Przepisem na preparat, który będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw, podzieliła się ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..
Zgodnie z instrukcją gotowania będziesz potrzebować:
Przed rozpoczęciem gotowania dokładnie opłucz strzałki czosnku i pozwól im trochę wyschnąć.Następnie zmiel je za pomocą maszynki do mięsa lub blendera na pastę.
Dodaj cukier, sól, olej roślinny i sok z cytryny – ostatni składnik jest potrzebny nie tyle dla smaku, ale dla zachowania bogatego zielonego koloru pasty.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i pozostaw pastę do zaparzenia na 20 minut.
Następnie umieść go w wysterylizowanych słoikach i szczelnie zamknij pokrywki.
Dodatek ten wygląda ekologicznie w sosach, sałatkach, pierwszym i drugim daniu.Należy go przechowywać w lodówce, gdzie zachowa swoje właściwości przez 2-3 miesiące.
Jeżeli chcesz cieszyć się smakiem pasty czosnkowej nawet zimą, zamroź ją wkładając do foremek na kostki lodu.
Wcześniej rozmawialiśmy o sekretach doskonałej jajecznicy.