Niewiele osób myśli o tym, jak wykorzystać zwykłą ruszt w piekarniku.
Czyniąc to, może być wielkim pomocnikiem.
Odkryj 4 świetne sposoby na jego wykorzystanie.
Sprawdź te porady na Facebooku, jak za jego pomocą przygotować np. pyszne tosty nawet bez tostera.
W większości gospodarstw domowych ruszt piekarnika jest używany wyłącznie w normalny sposób.
Na przykład jako podstawka pod blachę do pieczenia lub formę z ciastem.
Okazuje się jednak, że ma o wiele więcej zastosowań.
Funkcja tostera
Ten stojak może zastąpić toster..
Umieścić blachę nieco niżej niż ruszt , przykryć papierem do pieczenia i pomiędzy prętami rusztu ułożyć kromki białego chleba tostowego.
Po około 20 minutach z piekarnika wyjmiesz pyszne tosty.
Domowy grill
Jeśli chcesz upiec warzywa, możesz to zrobić na grillu, bezpośrednio w skórce.
Ziemniaki, papryka, pomidory, bakłażany itp.– to wszystko można upieczyć na grillu..
Jeśli masz ochotę na szaszłyk mięsny , to też nie stanowi problemu.
Kawałki mięsa nakładamy na patyki do szaszłyków i układamy na grillu.
Tylko nie zapomnij wyłożyć blachy do pieczenia tak, aby kapał na nią sok warzywny lub tłuszcz mięsny.
Taki kebab możesz przygotować w każdej chwili, niezależnie od pogody.
Meksykańskie przekąski
Kratka w piekarniku pomoże Ci przygotować dania, których być może nie miałeś wcześniej na stole.
Zrób na przykład tacos , które są tak popularne w Meksyku.
Po prostu kup zwykły chleb pita i pokrój go w krążki.
Następnie powiesić je na drucianej kratce i pozostawić w piekarniku na około 15 minut..
Po zakończeniu procesu pieczenia otrzymasz solidną podstawę do nadzienia.
Jako farsz użyj np. duszonego mięsa mielonego z cebulą w przecierze pomidorowym z dodatkiem papryki i kukurydzy.
Na wierzch połóż ser i gotowe!
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji napełniania, każdy może wybrać własny.
Grillowane uda
Kurczaka najczęściej piecze się w rękawie do pieczenia lub na blasze do pieczenia..
Można jednak wszystko jeszcze bardziej ułatwić – wystarczy powiesić uda na ruszcie w piekarniku.
Tuż przed marynujemy je lub nacieramy przyprawami..
Warto też podłożyć blachę do pieczenia pod uda, a jeszcze lepiej podłożyć ziemniaki, bo wchłoną tłuszcz spływający z ud, a w rezultacie otrzymamy niesamowicie smaczny posiłek!
Smacznego!