HomeJedzenieDopiero w wieku 50 lat dowiedziałam się, do czego służy ruszt w...

Dopiero w wieku 50 lat dowiedziałam się, do czego służy ruszt w piecu: TAK można go wykorzystać!

Niewiele osób myśli o tym, jak wykorzystać zwykłą ruszt w piekarniku.

Czyniąc to, może być wielkim pomocnikiem.

Odkryj 4 świetne sposoby na jego wykorzystanie.

Sprawdź te porady na Facebooku, jak za jego pomocą przygotować np. pyszne tosty nawet bez tostera.

W większości gospodarstw domowych ruszt piekarnika jest używany wyłącznie w normalny sposób.

Na przykład jako podstawka pod blachę do pieczenia lub formę z ciastem.

Okazuje się jednak, że ma o wiele więcej zastosowań.

Funkcja tostera

Ten stojak może zastąpić toster..

Umieścić blachę nieco niżej niż ruszt , przykryć papierem do pieczenia i pomiędzy prętami rusztu ułożyć kromki białego chleba tostowego.

Po około 20 minutach z piekarnika wyjmiesz pyszne tosty.

Domowy grill

Jeśli chcesz upiec warzywa, możesz to zrobić na grillu, bezpośrednio w skórce.

Ziemniaki, papryka, pomidory, bakłażany itp.– to wszystko można upieczyć na grillu..

Jeśli masz ochotę na szaszłyk mięsny , to też nie stanowi problemu.

Kawałki mięsa nakładamy na patyki do szaszłyków i układamy na grillu.

Tylko nie zapomnij wyłożyć blachy do pieczenia tak, aby kapał na nią sok warzywny lub tłuszcz mięsny.

Taki kebab możesz przygotować w każdej chwili, niezależnie od pogody.

Meksykańskie przekąski

Kratka w piekarniku pomoże Ci przygotować dania, których być może nie miałeś wcześniej na stole.

Zrób na przykład tacos , które są tak popularne w Meksyku.

Po prostu kup zwykły chleb pita i pokrój go w krążki.

Następnie powiesić je na drucianej kratce i pozostawić w piekarniku na około 15 minut..

Po zakończeniu procesu pieczenia otrzymasz solidną podstawę do nadzienia.

Jako farsz użyj np. duszonego mięsa mielonego z cebulą w przecierze pomidorowym z dodatkiem papryki i kukurydzy.

Na wierzch połóż ser i gotowe!

Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji napełniania, każdy może wybrać własny.

Grillowane uda

Kurczaka najczęściej piecze się w rękawie do pieczenia lub na blasze do pieczenia..

Można jednak wszystko jeszcze bardziej ułatwić – wystarczy powiesić uda na ruszcie w piekarniku.

Tuż przed marynujemy je lub nacieramy przyprawami..

Warto też podłożyć blachę do pieczenia pod uda, a jeszcze lepiej podłożyć ziemniaki, bo wchłoną tłuszcz spływający z ud, a w rezultacie otrzymamy niesamowicie smaczny posiłek!

Smacznego!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře