Ketchupy ze sklepu często zawierają dużo cukru.
Alternatywa dla ketchupu kupowanego w sklepie
1 łyżka gotowego sosu zawiera aż 1 łyżeczkę tego składnika..
Często jest tak słodki i lepki, że zaschnięty osad trudno zmyć z talerza.
Gdy już zrobisz własny ketchup z cukinii według przepisu z portalu przyslijprzepis, zjesz tylko to.
W tym przepisie nie ma cukru ani octu , a ketchup jest świetny.
Trudno wyobrazić sobie grilla bez porcji musztardy i ketchupu.
Jeśli jednak zależy Ci na tym, co jesz, wykorzystaj plony cukinii, aby zrobić niesamowity domowy ketchup..
Dzięki jednemu mocno aromatycznemu dodatkowi doskonale przypomina ten ze sklepu, a nawet dzięki temu, że nie zawiera cukru ani octu, znacząco go przewyższa smakiem i składem.
Jeśli masz młodą cukinię, możesz użyć jej w całości, bez wycinania środka.
Nie zapomnij wyciąć nasiona ze starszych.
Warzywa smaż partiami, w przeciwnym razie zaczną się dusić i ketchup z cukinii będzie miał więcej wody.
Cukinia jest na tyle delikatna w smaku, że wymaga wstępnego przygotowania poprzez pieczenie, dzięki czemu uzyskamy wyraźniejszy smak i lepszą konsystencję..
Możesz obrać pomidory lub nie.
Wystarczy wymieszać je ze skórą – witamin jest w nich najwięcej.
Przygotowujemy je osobno i łączymy z cukinią dopiero pod koniec przygotowania.
Jeśli zrobisz to wcześniej, warzywa będą gotować znacznie dłużej.
Jak aromatyzować ketchup z cukinii?
Można znacząco poprawić barwę i smak wyrobów dodając koncentrat pomidorowy (rozcieńczony gorącą wodą do konsystencji ketchupu) i trochę suszonej mielonej kurkumy..
Uważaj z ilością tej przyprawy.
Nadmiar może sprawić, że ketchup będzie gorzki.
Ketchup z cukinii dopraw wyłącznie suszonymi ziołami – takimi, jakie lubisz.
Świeże zioła mogą stać się gorzkie lub fermentować w pojemniku.
Nie rezygnuj z dodawania łodyg selera , nawet jeśli nie lubisz tego warzywa w innych potrawach.
Jest bardzo aromatyczny, a jednocześnie świeższy i mniej ziemisty w smaku i zapachu niż sam korzeń.
Nie zdominuje smaku sosu, ale go zaakcentuje i podkreśli.
To łodyga selera nadaje sosowi typowy smak keczupu..
Przepis na ketchup z cukinii
Składniki:
2 kg cukinii.
2 kg pomidorów o grubym miąższu.
1 biała część środkowego poru.
2-3 łodygi selera.
2 łyżki suszonego oregano lub majeranku.
sól i pieprz do smaku.
olej.
Opcjonalnie: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i pół łyżeczki mielonej kurkumy.
Sposób przygotowania:
Umyj pomidory i odetnij twarde części.
Oparzamy je wrzącą wodą, obieramy ze skóry lub kroimy w kostkę i mielimy.
Pomidory włóż do dużego garnka i postaw na średnim ogniu.
Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie umyj i obierz cukinię..
Odetnij końcówki starszych roślin i wytnij nasiona.
Pokrój w kostkę.
Smażymy partiami w osobnym garnku lub na patelni.
Por umyć i dokładnie opłukać także pomiędzy kolejnymi warstwami.
Pokrój go w plasterki.
Łodygi i liście selera pokroić na małe kawałki.
Smażyć pory i seler, uważając, żeby się nie przyrumieniły. w przeciwnym razie ketchup może stać się gorzki.
Po godzinie gotowania pomidorów z porem i selerem dodajemy pieczoną cukinię, sól i pieprz do smaku..
Na tym etapie dodać także majeranek lub oregano, przecier pomidorowy i kurkumę.
Próbuj podczas doprawiania, aż uzyskasz najlepszy dla siebie smak.
Gotuj na małym ogniu 20 minut cały czas mieszając.
Zdjąć z ognia i zagotować ketchup z cukinii przelać do średnich szklanek..
Wytrzyj krawędzie i zamknij pokrywki, utrzymując je w suchości.
Słoiki konserwowe umieszczamy w garnku wyłożonym czystym bawełnianym ręcznikiem, napełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików i podgrzewamy.
Gdy woda zacznie wrzeć, obniżamy temperaturę i podgrzewamy słoiki konserwowe około 20-30 minut..
Pasteryzacja domowego ketchupu
W przepisie brakuje naturalnych konserwantów (octu i cukru), dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na higienę podczas przygotowania i odpowiednią pasteryzację..
Umyte i wysterylizowane słoiki gotować około 30 minut.
I nie zapomnij o pokrywkach.
Pokrywki również należy gotować przez około 1-2 minuty.
Sprawdź, czy nie są zdeformowane – czy nadal szczelnie zamykają miseczki.
Podczas nalewania przygotowanego ketchupu cukiniowego do szklanek ostrożnie wytrzyj krawędzie szklanek i pokrywek ręcznikiem papierowym – powinny być całkowicie suche.
Pasteryzujemy we wrzącej wodzie w temperaturze zbliżonej do wrzenia.
Ketchup z cukinii sprawdzi się m.in.z mięsem, frytkami i innymi daniami.
Smacznego!