HomeJedzenieDomowe przetwory: jak przygotować przystawkę z cukinii z liściem laurowym

Domowe przetwory: jak przygotować przystawkę z cukinii z liściem laurowym

Wielbicieli prostych, zdrowych i nietypowych przetworów zapraszamy do przygotowania pikantnej przystawki na zimę z młodej cukinii z liściem laurowym i goździkami..

Prostym przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Biełnowosti z zakresu gotowania, kucharka i czwartorzędny piekarz.

Składniki

• ocet winny biały (260 ml);
• młoda cukinia (1,2 kg);
• pąki goździków (8 szt.);
• woda filtrowana (1,2 l);
• sól (do smaku);
• liść laurowy (8 szt.);
• cukier granulowany (70 g);
• pieprz czarny (10 szt.);
• parasole koperkowe (do smaku).

Proces gotowania

Przygotuj gęstą, młodą cukinię z cienką skórką i dokładnie ją umyj, a następnie pokrój w grube koła lub duże plasterki.

Sterylizuj małe szklane słoiki i osusz je, przenieś do nich parasolki z pieprzem i koperkiem.

Dodaj liść laurowy i pąki goździków, rozłóż na wierzchu cukinię.

Zagotuj wodę i natychmiast wlej ją do słoików, następnie szklane pojemniki przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i odstaw na 3-5 minut.

Wodę z puszek wlać na patelnię i ponownie zagotować, dodać cukier i sól do smaku, dokładnie wymieszać i doprowadzić mieszaninę do wrzenia na małym ogniu.

Wyłącz palnik, na patelnię wlej ocet winny, dokładnie wymieszaj marynatę i od razu polej nią cukinię, tak aby w słoikach nie było wolnego miejsca.

Słoiki natychmiast zakręcić i odwrócić, przykryć grubym kocem lub dużym ręcznikiem frotte, odstawić przetwory na stół na około 4-5 godzin, następnie odstawić na 2 tygodnie w chłodne miejsce.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře