HomeJedzenieDodaj to do ciepłego kefiru, aby ciasta były przewiewne: uniwersalny przepis na...

Dodaj to do ciepłego kefiru, aby ciasta były przewiewne: uniwersalny przepis na ciasto

Ciasto na ciasta można przygotować ze zwykłego kefiru i nie jest to tak trudne, jak się wydaje..

Ale trzeba znać kilka trików, żeby ciasto było puszyste..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, szefowa kuchni i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak przygotować uniwersalne ciasto na ciasta z dowolnym nadzieniem.

Będziesz potrzebować:

  • kefir – 250 ml.
  • mąka – 450 gr.
  • jajko – 1 szt.
  • olej roślinny – 20 gr.
  • masło – 20 gr.
  • cukier – 1 łyżka.ja.
  • sól – 0,5 łyżeczki.ja.
  • soda – 1 łyżeczka.l.
  • Jak gotować

    1.Ciepły kefir wlać do miski, dodać jajko, cukier i sól, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.

    2.Do powstałej masy dodaj olej roślinny i roztopione masło.

    3.Mąkę z sodą wymieszać, przesiać do miski i zagnieść ciasto.

    4.Po wyrobieniu ciasta posmaruj je olejem roślinnym i pozostaw na 15 minut pod folią spożywczą.

    Rezultatem będzie elastyczne i elastyczne ciasto, a ciasta na nim można przygotować z dowolnym nadzieniem.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře