HomeJedzenieDodaj „piąty smak”: jak sprawić, by zupa, gulasz lub ryż były o...

Dodaj „piąty smak”: jak sprawić, by zupa, gulasz lub ryż były o wiele bardziej apetyczne – wystarczą 2 łyżeczki

Powszechnie uważa się, że istnieją tylko cztery podstawowe smaki: gorzki, kwaśny, słodki, słony..

W rzeczywistości istnieje piąty smak.Ma swoją nazwę – „umami.“.

Do opisu tego smaku powszechnie używa się przymiotników: mięsisty, białkowy, przyjemny.

Warto podkreślić, że to właśnie umami pozwala przekształcić wiele standardowych dań w prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Jednak jakiego dodatku użyć, aby żywność nabrała przyjemnego aromatu?

Na to pytanie odpowiedziała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Co dodać do zupy, gulaszu czy ryżu, żeby poprawić smak

Źródłem tego „piątego smaku“ jest sos sojowy.

Zachęcamy do wykorzystania tego dodatku podczas przygotowywania zupy.Na całą patelnię wystarczą dwie łyżeczki wyżej wymienionego czarnego płynu.

Podobną zasadę można zastosować podczas przygotowywania gulaszu.

Czujesz, że smaki kawałków mięsa i warzyw nie będą się dobrze rozwijać? Po prostu dodaj trochę sosu sojowego!

Podobny dodatek poprawi owsiankę ryżową.Dzięki „piątemu smakowi“ standardowa przystawka zamieni się w naprawdę pyszne danie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře