HomeInteresująceDodaj liście do wody i pij w czasie upałów.Chroń swoje ciało

Dodaj liście do wody i pij w czasie upałów.Chroń swoje ciało

Mięta jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół.Znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w aromaterapii czy ziołolecznictwie.Początkowo najpopularniejsze były odmiany zielone i pieprzowe.Dziś w ogrodach uprawia się takie cuda jak mięta czekoladowa, truskawkowa czy cytrynowa.Gdy roślina dojrzeje, idealnie nadaje się jako dodatek do dań głównych, sałatek czy deserów.Na tym jednak jej potencjał się nie kończy.W upalne dni warto zaserwować orzeźwiający sok miętowy.Jak go przygotować? Polecamy.

Jak uzyskać sok z mięty?

Sok z mięty pieprzowej często zamiennie nazywany jest syropem, podczas gdy konsystencja tego preparatu jest mu znacznie bliższa.Gęsty i słodki produkt spożywczy można połączyć z wodą i cieszyć się nim przez cały rok.Do przepisu najlepiej nadaje się świeża i soczysta mięta, która rośnie w ciepłym słońcu.

Składniki na sok miętowy.

  • 15 gałązek świeżej mięty,.
  • 1 szklanka białego cukru,.
  • 750 ml wody (przegotowanej lub niegazowanej wody mineralnej),.
  • ½ cytryny.
  • Przygotowanie soku miętowego

  • Miętę dokładnie umyć pod wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić.
    Wlej wodę do rondelka, dodaj cukier, gotuj aż powstanie słodki syrop, następnie wyciśnij sok z połowy cytryny.
  • Zdejmij garnek z gorącym syropem z kuchenki, zanurz w nim miętę i pozostaw pod przykryciem na 24 godziny.
  • Po upływie ostatniej godziny miętę można wyjąć, a sok przecedzić do czystych i parujących butelek.
  • W gorące letnie dni sok miętowy można podawać zmieszany z wodą i kostkami lodu; zimą można go podgrzać lub dodać do herbaty.Smacznego!
  • Cenne składniki soku miętowego

    Doskonały smak i charakterystyczny aromat soku z mięty to nie jedyne jego zalety.Gotowy preparat wyróżnia się przede wszystkim pozytywnym wpływem na zdrowie.Świeże liście mięty zawierają bogactwo składników odżywczych, w tym:

  • mentol,.
  • przeciwutleniacze,.
  • sterole,.
  • flawonoidy,.
  • witamina A,.
  • witamina C,.
  • cynk.
  • selen,.
  • wapń.
  • żelazo,.
  • magnez.
  • Wpływ soku miętowego na organizm

    Esencjonalny syrop miętowy pomaga szybciej uporać się z bólem brzucha i nawracającymi nudnościami.Jest naturalnym ratunkiem dla osób zmagających się z uporczywymi migrenami, a także problemami jelitowymi.Dzięki działaniu antybakteryjnemu hamuje rozwój wielu bakterii, w tym gronkowca złocistego i salmonelli.Jesienią i zimą domowy preparat sprawdza się w łagodzeniu pierwszych objawów przeziębienia i kaszlu, a wiosną i latem doskonale orzeźwia i nawadnia organizm.Pomimo wielu właściwości soku z mięty, nigdy nie należy mylić go z lekarstwem.To tylko dodatek, który zawiera również sporą dawkę cukru, dlatego nie należy przesadzać z częstotliwością jego spożywania.

    Jeśli chcesz, aby Twój domowy syrop z mięty pieprzowej zachował swoje cenne właściwości jak najdłużej, przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.Tylko w ten sposób zachowa on swoją świeżość i naturalny kolor.Przypadkowe wystawienie soku miętowego na działanie promieni słonecznych spowoduje jego szybsze zepsucie.Najlepiej przechowywać go w domowej spiżarni, piwnicy lub garażu.W każdym przypadku należy pamiętać o napełnianiu puszki plastikowymi butelkami.Dopuszczalne są jedynie szklane słoiki z idealnie dopasowanymi zakrętkami.Po otwarciu syrop należy spożyć najpóźniej w ciągu 14 dni, a następnie umieścić w lodówce.

    .

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře