Domowy majonez jest bardzo smaczny, ale wiele osób nie chce go robić z surowych jajek.
Pokażemy Ci świetny przepis na domowy majonez, który jest bardzo kremowy i pyszny i nie wymaga surowych jaj.
Smak jest fantastyczny i nie musisz się martwić, że powali Cię podczas produkcji.
Odkąd spróbowaliśmy, zawsze tak robimy, bo jest bardzo smaczne i dużo łatwiejsze niż wersja tradycyjna.
Przepis znaleźliśmy na kanale kuchennym KETKES.
Można go przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce przez kilka dni.
Zawsze mamy butelkę w lodówce, bo z nią kanapki smakują lepiej.
Kiedy robimy sałatkę francuską, mieszamy z nią również ten majonez.
Potrzebujemy:
100 ml mleka.
200 ml oleju.
2 łyżki octu jabłkowego.
pół łyżeczki soli.
pół łyżki musztardy.
Procedura:
Do miski wlać mleko i olej.
Mieszaj blenderem zanurzeniowym przez 1 minutę.
Mieszamy nie odrywając go od dna pojemnika.
Następnie mieszamy przez 1 minutę, wykonując ruchy od góry do dołu (patrz wideo).
Teraz dodaj ocet.
Dodajemy także sól i cukier..
Na koniec musztarda.
Mieszaj ponownie przez 1 minutę – ruchy od góry do dołu.
Majonez jest gęsty i pyszny.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
Po pół godzinie konsystencja będzie bardziej miękka, ale można go używać od razu.
Możesz nadać mu dowolny smak.
Zamiast octu jabłkowego można dodać sok z cytryny.
Jest bardziej kremowy niż wersja sklepowa.
Bardzo nam się podoba, zwłaszcza, że nie wymaga wiele pracy w przygotowaniu, a zawsze wychodzi.
Życzymy dobrego apetytu! :-).
Samouczek wideo: