HomeJedzenieDo mielonych klopsików dodaj 3 składniki: na zawsze zapomnisz o suchych i...

Do mielonych klopsików dodaj 3 składniki: na zawsze zapomnisz o suchych i cienkich kotletach

Często gospodynie domowe przygotowując kotlety narzekają, że powstały produkt jest cienki, suchy i gęsty..

Być może problem leży w samym mięsie.Nie wszystko nadaje się do mięsa mielonego..

Istnieją jednak sposoby na uzyskanie doskonałego mięsa mielonego nawet z najbardziej „skromnego“ mięsa i w efekcie doskonałych kotletów (soczystych, wysokich, puszystych).

A raczej nie są to metody, ale składniki.Jest ich tylko trzech, ale to oni zrobią to, co powiedziano powyżej“ – informuje ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova.

Salo

Razem z mięsem włóżmy do maszynki do mięsa kawałek smalcu.Zwiększy zawartość tłuszczu w mięsie i sprawi, że kotlety będą miękkie.

Dodatkowo smalec nada mięsu mielonemu większą lepkość, co pomoże znacznie lepiej uformować produkty.

W rezultacie nasze kotlety okazują się bardziej puszyste, delikatne i wcale nie gęste.

Cebula z ziemniakami lub semoliną

Ziemniaki nadadzą kotletom puszystości i delikatności.Tak, mięso nie będzie tłuste, ale chyba można je nazwać soczyste.

To samo dotyczy cebuli.Te ostatnie należy jednak smażyć na oleju, a nie na surowo.

Smażona na oleju cebula zapewni kotletom większą soczystość i poprawi smak.

Jeśli chodzi o ziemniaki, przepuścimy je przez maszynę do mięsa na surowo.Ale nie więcej niż 10-15 procent masy mięsa mielonego.

Po ugniataniu zaleca się włożenie mięsa mielonego do lodówki na 1 godzinę, aby stało się bardziej lepkie.

Inną opcją jest semolina.Najczęściej stosuje się go do kotletów rybnych lub z kurczaka, ale można go również stosować do kotletów mięsnych – nada im puszystości.

Aby zachować sok mięsny, należy dodać suchą semolinę.

To, ile dodać, zależy od rodzaju mięsa.Ale co najmniej kilka łyżeczek na 500-700 gramów mięsa.

Następnie włóż mięso mielone i semolinę do lodówki, aby ta spęczniała od soku i normalnie połączyła się z mięsem.

Zimna woda

Do mięsa mielonego dodać wodę z lodem, aby podczas smażenia wytworzyć parę.

Ten ostatni sprawi, że będzie puszysty i zapobiegnie wysychaniu, a także podniesie boki kotletów.

Do mięsa mielonego można też dodać odrobinę koniaku, który po odparowaniu uniesie kotlety, nadając im puszystość i soczystość.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře