Wiele osób słyszało, że korzeń imbiru ma unikalny skład, dzięki któremu może wywierać efektowne działanie na organizm..
Jednak w większości przypadków używamy go jedynie jako głównego składnika napojów, co nie pozwala w pełni rozwinąć się jego dobroczynnym właściwościom..
Dlatego warto dowiedzieć się, jak można wykorzystać produkt w kuchni, subtelnościami podzieliła się kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania w naszym magazynie.
Jak wykorzystać korzeń imbiru?
Dania z kurczaka
Drób jest dobry pod wieloma względami, ale ma znaczną wadę: ma słaby smak, który należy podkreślić przyprawami.Idealny jest imbir w proszku.
Wszelkie dania na bazie ryżu
Przygotowując dania z ryżu, imbir można stosować w postaci świeżej, marynowanej i sproszkowanej.Produkt doskonale podkreśla smak ryżu.
Rośliny strączkowe
Korzeń imbiru szczególnie dobrze sprawdza się podczas przygotowywania dań z różnych odmian soczewicy i grochu.Ale inne rodzaje roślin strączkowych dobrze komponują się z produktem.