15. 08. 2024 (Fot. Shutterstock/Forewer).
Do czego służy podkładka do pakowania mięsa? Niektórzy nie zwracają na to uwagi, inni uważają, że jest zupełnie bezużyteczna. Ale to błąd, bo jej obecność jest bardzo ważna i warto wiedzieć, co to jest używany do.
Mięso, które kupujemy w supermarketach, często umieszczane jest w plastikowych opakowaniach, pod którymi znajduje się specjalna podkładka.Jest cienki i zwykle składa się z tworzywa sztucznego lub chłonnej celulozy.Jak można się domyślić, producenci umieścili to tam nie bez powodu.
Do czego służy podkładka w opakowaniu mięsa? Spełnia trzy ważne funkcje
Podkładka mięsna spełnia trzy ważne funkcje.Pewnie z niektórymi już sobie poradziłeś, ale czy znasz je wszystkie?
- Kontrola wilgoci. Pakowane mięso jest narażone na działanie wilgoci, a podkładka ma ją wchłaniać.Dzięki temu mięso dłużej zachowuje świeżość.
- Zapobiega rozwojowi bakterii. Z mięsa wydobywa się płyn, w którym znajdują się różne mikroorganizmy.Dzięki macie nie trzeba mieszać mięsa przy wyciąganiu, żeby nie rozpryskiwało się po całej kuchni, bo tak się po prostu nie stanie.
- Estetyka. Gdyby nie było maty, mięso byłoby „skąpane“ we krwi i sokach, co nie wyglądałoby atrakcyjnie i zniechęciłoby do sprzedaży.
Jak najlepiej zamrażać mięso? Zrób to, jeśli nie będziesz go wkrótce używać
Jeśli kupiłeś kilka opakowań mięsa i już wiesz, że nie uda Ci się ich wykorzystać po przygotowaniu posiłków, najlepszym sposobem na dłuższe przechowywanie mięsa jest jego zamrożenie.Mięso warto pakować do plastikowych pojemników lub torebek strunowych, aby nie miało to wpływu na jego jakość.Ponadto, jeśli kupujesz mięso pakowane, nie wyjmuj go do zamrażania.W tej sytuacji świetnie sprawdzi się hermetyczny pojemnik bez dostępu powietrza.
WSKAZÓWKA! Nie myj mięsa pod bieżącą wodą po wyjęciu go z opakowania. Spowoduje to rozprzestrzenienie się bakterii z mięsa po zlewie i blacie. Pamiętaj, że gotowanie samodzielnie usunie zanieczyszczenia..