Po zbiorze pomidorów mieszkańca lata może spotkać wielkie rozczarowanie..
Możliwe, że jakość owoców będzie bardzo niska..
Często się to zdarza: warzywa na zewnątrz wyglądają całkiem normalnie, ale w środku okazują się zbyt twarde i pozbawione smaku.
Czasami białe żyłki są tak duże i twarde, że pomidory po prostu nie nadają się do spożycia.
Z jakiego powodu mieszkaniec lata może otrzymać zbiory tak złej jakości?
Być może wynika to z poważnych błędów popełnianych już na etapie uprawy roślin ogrodowych.
Niewłaściwe stosowanie nawozów
Zdaniem ekspertki naszego magazynu, agronomki i projektantki krajobrazu Anastasii Kovrizhnykh, na pomidorach mogą pojawiać się ogromne białe żyłki z powodu braku równowagi ważnych mikroelementów.
Być może ogrodnik posunął się za daleko z nawozami azotowymi.
Możliwe, że właściciel domku letniskowego rzadko stosował nawozy potasowe lub cierpiał na niedobór wapnia.
Nie było żadnej ochrony przed chorobami
Środek pomidorów może być niejadalny z powodu tak niebezpiecznej choroby jak stolbur (inna nazwa to fitoplazmoza).
Aby chronić krzewy pomidorów przed tą chorobą, mieszkaniec lata musiał zwalczać szkodniki i usuwać chwasty w odpowiednim czasie.
Kiedy pojawiały się zakażone krzaki, trzeba je było natychmiast wyciągać i palić.