Smażone ziemniaki są łatwe w przygotowaniu tylko na pierwszy rzut oka: na ścieżce kulinarnej często pojawiają się trudności..
Dlatego zamiast apetycznych kawałków złocistego koloru z podsmażoną skórką, można otrzymać dziwną masę, której nawet nie chce się spróbować..
Dlatego ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, radzi, aby nie zapominać o głównych błędach kulinarnych.
Czym oni są?
Młode ziemniaki
Ziemniaki te najlepiej wykorzystać do gotowania: będą idealne jako dodatek.Ale do smażenia należy wybrać starsze ziemniaki, aby danie okazało się smaczne i wysokiej jakości.
Brak oleju
Wiele osób boi się dodać wystarczającej ilości oleju, ponieważ sprawia to, że danie jest bardziej kaloryczne i szkodliwe.Ale początkowo powinieneś zrozumieć, że smażone ziemniaki nie mają nic wspólnego z właściwym odżywianiem.
Dlatego lepiej przygotować smaczniejsze danie, dodając odpowiednią ilość oleju roślinnego.
Żadnych dodatków
Aby ziemniaki były smaczniejsze, przed smażeniem możesz roztopić kawałek smalcu na patelni.Jeśli nie chcesz używać produktów mięsnych, dodaj masło.
Pomoże to uzyskać skórkę.