HomeRoślinyDlaczego pomidory nie zmieniają koloru na czerwony: 3 najbardziej prawdopodobne powody

Dlaczego pomidory nie zmieniają koloru na czerwony: 3 najbardziej prawdopodobne powody

Czasami mieszkańcy lata znajdują się w sytuacji, gdy pomidory, które z miłością uprawiają, nie chcą się zaczerwienić, a jest ku temu kilka powodów..

Sugerujemy, aby dowiedzieć się, z czym to może być powiązane.

Nieodpowiednia temperatura

Do dojrzewania pomidorów najlepiej nadaje się stale ciepła temperatura w zakresie 18-29 stopni ze znakiem plus.

Zbyt wysoka (powyżej +32 stopni) temperatura niszczy owoce, które nie dojrzewają prawidłowo, a zbyt niska (+10-15 stopni) spowalnia proces dojrzewania – w takich warunkach owoce nie będą mogły w pełni ujawnić swojego smaku i kolor.

Błąd z nawozami

Pomidory potrzebują równowagi składników odżywczych, aby osiągnąć właściwy kolor i właściwe dojrzewanie.

Jeśli nie będzie wystarczającej ilości azotu i fosforu, pomidory żółkną i pozostaną niedojrzałe, natomiast zbyt duża ilość nawozu może doprowadzić do nadmiernego wzrostu wegetatywnego pomidorów, co uniemożliwia im pełny rozwój smaku i koloru.

Oświetlenie

Oświetlenie odgrywa ważną rolę w procesie dojrzewania pomidorów.

Pomidory wymagają określonej ilości światła słonecznego, aby zainicjować fotosyntezę, w wyniku której powstają cukry niezbędne do rozwoju i dojrzewania owoców.Brak światła może spowolnić lub zakłócić ten proces.

Optymalny czas dojrzewania pomidorów to co najmniej 6-8 godzin bezpośredniego światła słonecznego dziennie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře