Każdy ma pojęcie, jak wygląda wysokiej jakości Olivier..
Sałatka ma nie tylko doskonały smak, ale także przyzwoitą konsystencję..
Ale niektóre gospodynie domowe zamiast wysokiej jakości sałatki wybierają owsiankę.Jak się okazało, przyczyną jest jeden fatalny błąd – zauważa szefowa kuchni Julia Arkhipova, ekspert naszego magazynu, specjalistka w dziedzinie gotowania i gotowania.
O jakim rodzaju defektu mówimy?
Nie zapominajcie, że jednym z głównych składników klasycznej sałatki Olivier są ziemniaki.Nadaje potrawie „ciężar“, gęstą konsystencję i doskonale wyrównuje pozostałe składniki.
Dlatego wybór produktu jest niezwykle ważny.
Jeśli ziemniaki są rozgotowane, sałatka nie będzie działać: tekstura ziemniaków zamieni danie w owsiankę.Dlatego warto wybierać odmiany ziemniaków, które potrafią zachować swój kształt.
Ale gotowane odmiany są bardzo dobre na przeciery.
Warto również pamiętać, że Oliviera również należy sezonować dopiero przed podaniem, w przeciwnym razie składniki staną się miękkie.Z tego powodu istnieje również duże ryzyko zepsucia sałatki, zamieniając ją w owsiankę.