Pozostawienie pomidorów w lodówce sprawi, że będą świeże przez dłuższy czas.
Ale jest też minus: chłód pozbawi owoce charakterystycznego pomidorowego smaku.
Dlaczego pomidory tracą smak, gdy są w lodówce
Pomidory swój smak zawdzięczają połączeniu cukrów, kwasów i zestawu substancji chemicznych, które naukowcy nazywają związkami lotnymi lub aromatycznymi.
Nadają produktom szczególny smak.Cukry i kwasy są tym, co czujemy na języku, ale bez związków aromatycznych smak pomidorów jest niepełny.
Wyniki badania Proceedings of the National Academy of Sciences wykazały, że w temperaturach poniżej +20 stopni geny odpowiedzialne za nadawanie pomidorom smaku zostają wyłączone.
Zmiany te, niestety, są nieodwracalne.
Eksperymenty wykazały, że najmniej lotnych związków zawierały pomidory przechowywane w lodówce przez siedem dni.Ponadto spadek ilości związków aromatycznych nastąpił nawet po trzech dniach chłodzenia.
Uczestnicy degustacji ocenili, że pomidory schłodzone są mniej smaczne od świeżych.
Dalsze badania wykazały, że chłodzone pomidory zawierają mniej białek odpowiedzialnych za powstawanie związków aromatycznych w porównaniu do świeżych owoców.
Analiza wykazała, że geny kodujące te związki aromatyczne wyłączają się w wyniku metylacji, gdy pomidory są zbyt długo przechowywane w chłodnym otoczeniu.
Wcześniej mówiliśmy Wam, z czym nie można jeść sera.