Te pozornie „nieistotne“ części wiśni, podobnie jak liście, mogą mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie..
Ekspert publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, opowiedziała nam, jakimi niesamowitymi właściwościami mogą pochwalić się liście wiśni – nie bez powodu nasze babcie zbierały ich torby.
Jakie są zalety liści wiśni
Czas przestać uważać liście wiśni za odpad, ponieważ zawierają wiele przydatnych substancji: garbniki, witaminy, substancje przeciwdrobnoustrojowe, kwasy organiczne i amigdalinę.
Składniki te korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, wzmacniając naczynia krwionośne, a tym samym zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.Ponadto substancje zawarte w liściach wiśni wzmacniają nasz układ odpornościowy i poprawiają metabolizm.
Chronią nasz organizm przed infekcjami i utrzymują zdrowie jelit.
Jak wykorzystać liście wiśni
Najprostszym i prawdopodobnie dlatego popularnym sposobem jest parzenie herbaty.
Aby zaparzyć filiżankę zdrowego i aromatycznego napoju, należy zalać szklanką wrzącej wody jedną łyżeczkę suszonych liści i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut.
Inne zastosowania
Liście wiśni można wykorzystać w kuchni.Dodawane są do ogórków kiszonych i pomidorów kiszonych, co nadaje produktom wyjątkowy smak i aromat.Liście służą również jako naturalny środek konserwujący, zapobiegający gniciu i wydłużający okres przydatności do spożycia.