Nie wszystkie gospodynie domowe dodają do kotletów różne nietypowe składniki: wiele z nich jest przyzwyczajonych do ograniczania się do klasycznego zestawu produktów..
Nie oznacza to, że takie podejście jest błędne..
Jednak niektóre składniki nadal są w stanie dosłownie przenieść kotlety na nowy poziom, mówi ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Uderzającym przykładem byłoby wprowadzenie warzyw do mięsa mielonego.
Jaki jest cel dodawania tych produktów?
W większości przypadków warzywa w mielonych kotletach pełnią jedną prostą funkcję: dodają potrawie niespotykanego dotychczas poziomu soczystości.W tym celu można dodać ziemniaki, pomidory (wstępnie obrane), cukinię i dynię.
Niektóre warzywa pomagają zastąpić chleb.Przykładem tego jest kapusta, która również wchodzi w skład mięsa mielonego.
Marchew dodaje ciekawego smaku, który jednocześnie „łagodzi“ smak mięsa.
Dodatek warzyw sprawia, że kotlety są nie tylko bardziej soczyste, ale także łatwiejsze do strawienia.