HomeJedzenieDeserowy dżem wiśniowy: niezjedzony preparat - jak przygotować krok po kroku

Deserowy dżem wiśniowy: niezjedzony preparat – jak przygotować krok po kroku

Wiele gospodyń domowych nie może się doczekać, aż wiśnie dojrzeją, żeby zaopatrzyć się w pyszne przetwory z tej jagody..

Dżem-galaretka, której przepisem podzieliła się kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydania BelNovosti, okazuje się nie mdła.Wyraźnie wyczuwalny jest w nim smak jagód, a po posiłku zostaje przyjemny posmak..

Co więcej, proces gotowania nie jest wcale kłopotliwy.Należy zacząć od przygotowania niezbędnych składników.Będziesz oczywiście potrzebować wiśni.Inne produkty przydatne na kilogram jagód to:

  • 700 g cukru.
  • 100 ml przegotowanej wody.
  • 25 g żelatyny.
  • Posortuj i opłucz wiśnie, usuń pestki i przełóż je do głębokiej miski.Jagody należy zasypać cukrem i pozostawić na 5-8 godzin.

    Następnie delikatnie wymieszaj wiśnie lub po prostu potrząśnij miską, jeśli jagód nie jest dużo.

    Żelatynę rozpuścić w zimnej przegotowanej wodzie.Pojemnik z wiśniami postaw na ogniu i zagotuj.Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, regularnie usuwając pianę, która pojawi się na powierzchni.

    Pod koniec gotowania dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wymieszać.

    Gotową galaretkę przełożyć do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknąć zakrętkami (można je zwinąć).Odwróć słoiki, zawiń je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Preparat ten należy przechowywać w lodówce lub piwnicy.

    Wcześniej mówiliśmy, co dodać do jajek, aby uzyskać puszysty omlet.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře