Jeśli myślisz, że w piekarniku można upiec tylko pyszne ciasto, to się mylisz..
Ten rodzaj apetycznego dania można przygotować na kuchence.
Mowa o najdelikatniejszym cieście bananowym, którego przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Przepis na ciasto bananowe
Weź głęboki pojemnik i wbij do niego jedno jajko.
Dodaj tam szczyptę soli i 80 gramów granulowanego cukru.
Wskazane jest również użycie takiego składnika jak cukier waniliowy (1 łyżeczka.l.).
Dokładnie „poruszaj się“ z zawartością pojemnika za pomocą trzepaczki.
Do powstałej mieszanki dodaj mleko (150 ml), mąkę (150 gramów), proszek do pieczenia (1 łyżeczka).l.) i olej słonecznikowy (3 łyżki.l.).
Po ponownym wymieszaniu otrzymasz ciasto na przyszłe ciasto.
Następnie musisz przygotować banany.Dwa obrane owoce pokroić w plasterki.
Powstałe kawałki układamy na dnie patelni dobrze wysmarowanej masłem.
Na składnik bananowy wylać wcześniej przygotowaną bazę mąki.
Postaw naczynie na palniku i włącz ostatni.
Ciasto należy gotować na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
Efektem końcowym jest pyszny deser, miękki i przestronny.
Wcześniej specjalistom kulinarnym mówiono, jak prawidłowo używać sody podczas przygotowywania naleśników.