Jak gotować ziemniaki – pod przykryciem czy bez?.
To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy..
Niektórzy dochodzą do wniosku, że podczas gotowania ziemniaków nie można używać pokrywki: warzywo podobno się rozpadnie.
W rzeczywistości gotowanie ziemniaków z pokrywką nie prowadzi do tego rezultatu.
Dlatego możesz przykryć patelnię podczas obróbki cieplnej psianki.A nawet konieczne.
Na tę ważną kwestię zwróciła uwagę Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Dlaczego ziemniaki należy gotować pod przykryciem?
Po pierwsze, zastosowanie pokrywki przyspiesza ten proces: naczynie będzie gotowe na czas dzięki skutecznemu zatrzymywaniu ciepła.
Po drugie, gotowanie pod przykryciem gwarantuje równomierne ugotowanie psianki: bulwy na pewno nie pozostaną surowe w środku.
W rezultacie smakosz otrzyma danie o idealnej konsystencji i jasnym smaku.
Dlatego nigdy nie gotuj ziemniaków na otwartej patelni.Pamiętaj, aby użyć pokrywki.