Kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie, które wykorzystuje się w kuchni w różnych krajach i jest podstawą wielu potraw..
Ale wiele osób zastanawia się: czy należy myć kapustę przed gotowaniem?.
Z pomocą eksperta z internetowej publikacji BelNovosti szefowa kuchni Julia Arkhipova rozwiązała ten problem i dowiedziała się, jak prawidłowo przygotować kapustę do spożycia.
Krótko mówiąc, tak, każdy rodzaj kapusty wymaga mycia.
Jak prawidłowo myć kapustę
Przed włożeniem brokułów, kapusty lub kalafiora pod bieżącą wodę należy usunąć górne, brudne lub uszkodzone liście.
Jeśli na owocu znajduje się główka kapusty, rozłóż ją na osobne kwiatostany – to te należy umyć, trzymając je pod bieżącą wodą.
Jeśli chcesz jeszcze dokładniejszego czyszczenia, użyj roztworu octu składającego się z 1 części octu i 3 części wody i namocz w nim kapustę przez 10-20 minut.
Po takiej „kąpieli“ z octem kapustę należy dokładnie opłukać w czystej wodzie.
W ten sposób z pewnością pozbędziesz się robaków i innych owadów, jeśli były obecne w kapuście.
Wcześniej udostępnialiśmy przepis na deserową galaretkę z dżemem wiśniowym.