Własna uprawa to dla wielu nie tylko źródło radości i oszczędności, ale także sposób na kontrolę nad jakością spożywanej przez nich żywności.
Owoce i warzywa uprawiane w domu są często uważane za zdrowsze, ponieważ nie są narażone na działanie sztucznych nawozów i pestycydów.Pozostaje jednak pytanie, czy konieczne jest mycie tych upraw przed spożyciem.
Mycie warzyw i owoców ze sklepu to oczywistość.Podczas swojej podróży od rolnika do kasy przechodzą przez różne ręce i środowiska, w których mogą mieć kontakt z brudem, bakteriami i wirusami.Dlatego tak ważne jest ich dokładne umycie przed spożyciem.
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że owoce i warzywa z własnego ogródka są czyste i bezpieczne zaraz po zerwaniu.Wielu z nas lubi delektować się świeżo zebranymi truskawkami lub pomidorami bez ich mycia.Mamy poczucie, że gdy sami o nie zadbamy, nie mają na sobie nic szkodliwego.Jednak nawet te rośliny mogą zawierać różne zanieczyszczenia, które przedostają się do nich na przykład z powietrza lub mogą być zanieczyszczone odchodami zwierząt.
Nieumyte plony z własnego ogrodu mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.Dlatego zaleca się dokładne płukanie wszystkich owoców i warzyw pod bieżącą wodą, nie tylko przed spożyciem, ale także przed ich dalszym przetwarzaniem.Dzięki temu prostemu krokowi pozbędziesz się mikroorganizmów i zanieczyszczeń, które mogłyby zagrażać Twojemu zdrowiu.
Choć posiadanie własnego ogrodu może wydawać się gwarancją czystości i bezpieczeństwa, profilaktyka nigdy nie zaszkodzi.Mycie plonów to niewielka cena za pewność, że to, co spożywamy, jest naprawdę bezpieczne.