Przygotowywanie papryki i bakłażanów nie jest najpopularniejsze, dlatego gospodynie domowe mogą mieć wątpliwości, czy warto eksperymentować z tymi spokrewnionymi, ale jednak różnymi warzywami..
Wświadome gospodynie domowe nie wątpią, ale po prostu gotują..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zwijać paprykę i bakłażany.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Czystą paprykę pokroić na cztery części.To samo robimy z bakłażanami, a następnie moczymy warzywa w osolonej wodzie.
2.Czosnek pokroić w cienkie plasterki, pietruszkę posiekać nożem.
3.Do wrzącej wody dodać liść laurowy, sól, ziarna pieprzu, olej i ocet.Następnie blanszujemy paprykę i bakłażany w marynacie.
4.Na dnie wyparzonych słoików ułóż natkę pietruszki i posiekany czosnek, następnie bakłażany, ponownie natkę pietruszki i czosnek, a następnie pieprz.Układaj warstwy na przemian, aż słoiczek będzie pełny.
Zwijamy pokrywki na słoikach, odwracamy je i po ostygnięciu odkładamy do przechowywania.