Każdy kucharz zna główną zasadę: ostateczna jakość kebaba zależy nie tylko od mięsa i technologii gotowania, ale także od marynaty..
Dobra marynata sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, delikatne, soczyste i aromatyczne..
Wręcz przeciwnie, marynata złej jakości może sprawić, że kebab stanie się praktycznie niejadalny, ostrzega ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Zastosowanie octu w przygotowaniu popularnego dania mięsnego zasługuje na osobny temat.Używano go do marynat od czasów sowieckich.
Czy warto dodawać octu do marynaty grillowej?
Jeśli dotkniemy historii kulinarnej, to w czasach radzieckich nie było alternatywnych opcji.Dlatego kucharze i gospodynie domowe używali octu do marynaty tylko dlatego, że praktycznie nie było innych sposobów na zmiękczenie mięsa.
Współcześni szefowie kuchni zalecają, aby nie dodawać octu.Składnik ten może nawet spowodować wysuszenie drogiego i wysokiej jakości mięsa.
Należy go zastąpić winem lub sosem sojowym.Te składniki marynaty tylko sprawią, że kebab będzie lepszy.