6. 7. 2024 (Zdjęcie: tiktok.com/@sammar___).
Pachnący bochenek z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie.Nie każdy ma jednak czas, by rano lecieć do piekarni, dlatego wiele osób sięga po krojone pieczywo zawinięte w folię, które można kupić w większości sklepów i marketów.Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy wybór.
Chleb krojony to dobra opcja.Po pokrojeniu nie musimy sprzątać okruchów i możemy od razu wybrać pożądaną liczbę kromek. Przygotowanie kanapki z takiego bochenka zajmie nam znacznie mniej czasu, ale możemy zrobić sobie krzywdę, oszczędzając tak dużo.
Czy warto kupować chleb krojony w folii? Tylko pod jednym warunkiem: dłużej zachowa świeżość
Plastikowe opakowania są hermetyczne i dlatego nie zapewniają wystarczającego przepływu powietrza, co prowadzi do gromadzenia się wilgoci. Z tego powodu chleb w folii szybko traci smak i staje się twardy, a nawet gumowaty.Ponadto w takim środowisku szybciej tworzy się pleśń, a spożywanie takiego chleba z pewnością nie jest dobre dla zdrowia .
Niektóre rodzaje pleśni wytwarzają mikrotoksyny, które powodują zaburzenia trawienia i mikroflory jelitowej. Aflatoksyna zawarta w grzybach przyczynia się również do raka wątroby.Jeśli chleb spleśnieje, nie należy go jeść ani podawać zwierzętom.
WSKAZÓWKA! Aby chleb nie spleśniał tak szybko, wyjmij go z plastikowego opakowania po otrzymaniu ze sklepu i przechowuj w suchym miejscu.
.