Nieodparcie pyszny gęsty krem karmelowy, którego można używać do nadziewania wiatraczków i innych ulubionych deserów.
Do samego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku prostych składników i trochę czasu.
Unikalny przepis na idealną karmelową bitą śmietanę z kanału youtube Mirki van Gils Slavíkovej.
Potrzebujesz:
80 g cukru pudru.
20 g miodu.
250 g bitej śmietany.
100 g bitej śmietany do uzupełnienia (jeśli masz gęstszy karmel).
Procedura:
Dodaj miód do rondla.
Stopniowo dodawać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Zmniejszyć ogień i dodać ostatnią trzecią warstwę cukru.Zrób karmel tak brązowy, jak nam wygodnie.
Uważaj jednak, aby nie przypalić karmelu.
Gdy karmel będzie płynny, zmniejsz ogień.Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
Następnie odcedź karmelową mieszankę do miski i włóż do lodówki.
Wymieszaj schłodzoną mieszaninę i przelej ją do miski.
Gęstą śmietanę ubić mikserem.Umieścić śmietanę w worku cukierniczym.
Można podawać z ulubionym deserem.
Wskazówki:
Aby uzyskać głębszy smak karmelu, można dodać do karmelu 1 łyżkę brązowego cukru.
Przed użyciem pozwól mu lekko zmięknąć w temperaturze pokojowej.
Bita śmietana karmelowa może być używana do wypełniania wiatraczków, kawałków kremu, ciast i tortów.
Można jej również używać do dekorowania deserów, na przykład do tworzenia rozet lub fal.
Karmelowa bita śmietana jest doskonałym dodatkiem do deserów owocowych, takich jak placki z truskawkami lub jagodami.
BONUS: Francuski krem maślany
Ten pyszny krem maślany jest bardzo łatwy do zrobienia z żółtkami i masłem.
Można go używać jako nadzienia do deserów, ale jest również idealny do dekoracji ciast lub babeczek.
Jest pięknie gładki, stabilny i łatwy w obróbce!
Ponadto doskonale nadaje się również do łączenia świątecznych wypieków linzer.
Według przepisu z youtube, nawet początkujący cukiernik może zrobić to z łatwością.
Potrzebujemy:
8 żółtek.
250 g granulowanego cukru.
100 ml wody.
330 g masła (temperatura pokojowa).
składniki opcjonalne:.
Czekolada.
ekstrakt kawy.
wanilia itp.
Procedura:
Umieść cukier w rondlu z grubym dnem.
Zalej go wodą.
Dusić na małym ogniu bez mieszania, aż osiągnie temperaturę 120°C.
Jeśli nie masz termometru, zanurz w nim widelec.
Jeśli syrop powoli z niego ścieka i tworzy cienką linię, jest gotowy.
Podczas gdy syrop się gotuje, ubij żółtka mikserem na gładką masę.
Zdejmij syrop z ognia, odstaw na około pół minuty.
Następnie dodać go do żółtek cienkim strumieniem ubijając mikserem.
Po wymieszaniu całego syropu z żółtkami, kontynuuj mieszanie aż do całkowitego ostygnięcia.
Powinna powstać nieporęczna, puszysta, biaława i dość stabilna konsystencja.
Stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę masło , ubijając każde do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na początku krem będzie trochę rzadki, ale stopniowo konsystencja zgęstnieje i stanie się bardziej stabilna.
Krem jest gotowy do użycia!
Jeśli chcesz, możesz doprawić go ekstraktem waniliowym, ekstraktem z kawy, roztopioną i ostudzoną czekoladą itp.
Smacznego!
Samouczki wideo:.
.