HomeWskazówki dla domuCzy jesteś wyczerpany i nadal zmęczony? Być może brakuje Ci tego niezbędnego...

Czy jesteś wyczerpany i nadal zmęczony? Być może brakuje Ci tego niezbędnego składnika

Żelazo jest jednym z najważniejszych minerałów.Jego niedobór może prowadzić do różnych chorób i stanów.Justyna Malinowska, dietetyk Krajowego Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, że ​​choć w organizmie znajdują się pewne zapasy żelaza, to musimy dostarczać je w codziennej dawce poprzez dietę..

Rola żelaza w organizmie. Ekspert przypomina

Żelazo odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu.Bierze udział w procesach metabolicznych.Bez jego udziału my też nie moglibyśmy oddychać.

Jednak na tym nie kończą się jego funkcje.Żelazo reguluje także układ odpornościowy, metabolizm cholesterolu, procesy detoksykacyjne w wątrobie i podział komórek.

Justyna Malinowska, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, że ​​choć organizm gromadzi pewne zapasy żelaza (szczególnie w wątrobie), to ważne jest, aby nie zapominać o jego dziennej dawce wraz z pożywieniem.

Niedobór żelaza – skąd to się bierze?

Niedostateczna podaż żelaza to bardzo częsty błąd dietetyczny.Jednak nie jest to jedyna przyczyna niedoboru tego składnika odżywczego.Może wystąpić również w wyniku:

  • złe wchłanianie.
  • krwawienie.
  • przewlekłe zapalenie.
  • infekcje.
  • zwiększone zapotrzebowanie spowodowane chorobą lub warunkami fizjologicznymi.
  • Ponadto niektóre składniki diety mogą zmniejszać wchłanianie żelaza.Należą do nich na przykład kawa, herbata czy mleko.Z tego powodu zaleca się unikać łączenia tych produktów z dobrymi źródłami żelaza, szczególnie w sytuacjach istniejącej wcześniej anemii.
    Zarówno kawa, jak i herbata zawierają dużo szczawianów i garbników, które wiążą żelazo.Powstałe wówczas nieożywione związki zmniejszają wchłanianie i wykorzystanie żelaza.Z kolei mleko zawiera wapń i kazeinę, które bezpośrednio zmniejszają wchłanianie żelaza.

    Objawy niedoboru żelaza. Na co uważać

    Jak rozpoznać niedobór żelaza? Doktor Justyna Malinowska podaje, jakie są najczęstsze objawy.Należą do nich:

  • chroniczne zmęczenie i obniżona tolerancja wysiłku.
  • obniżona odporność.
  • ubytki w kącikach ust.
  • zaburzenia pamięci.
  • problemy z koncentracją.
  • blade spojówki i błony śluzowe.
  • Żelazo w jedzeniu. Te produkty są go pełne

    Warto zwracać uwagę na odpowiedni poziom żelaza w organizmie.Najlepszym sposobem na osiągnięcie tego celu jest zbilansowana dieta.W uzasadnionych przypadkach można go uzupełniać suplementami diety.Dietetyk Justyna Malinowska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wyjaśnia, że ​​ żelazo występuje w żywności w dwóch postaciach: hemowej i niehemowej.

    1. Żelazo hemowe występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego i jest lepiej wchłaniane przez organizm.Wszystko dlatego, że znajduje się na tzw. drugim stopniu utlenienia.Żelazo hemowe występuje w produktach spożywczych takich jak jaja, wołowina, drób, makrela, sardynki, łosoś, tuńczyk i owoce morza.
    2. Żelazo niehemowe występuje w produktach roślinnych.Ten rodzaj żelaza jest trudniej przyswajalny, jednak produkty roślinne nadal stanowią ważne źródło żelaza w codziennej diecie.Znajdziesz go np. w pestkach dyni, semolinie (kasza jaglana, kasza gryczana, orzechy, rośliny strączkowe, pietruszka, pomidory, papryka i owoce).
    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře