HomeWskazówki dla domuCzy grillujesz i pieczesz w folii? Czy wiesz, w którą stronę zawinąć...

Czy grillujesz i pieczesz w folii? Czy wiesz, w którą stronę zawinąć jedzenie?

10. 08. 2024 (Fot. archiwum prywatne).

Folia aluminiowa ma wiele zastosowań w kuchni.Nie każdy zdaje sobie sprawę, że boki folii aluminiowej są różne i spełniają różne funkcje, m.in.podczas pieczenia i grillowania potraw. Którą stronę wybrać, aby przygotować lepsze posiłki?.

Folia aluminiowa – imprezy.Czym się różnią?

Folia aluminiowa, spotykana niemal w każdej kuchni, ma dwie strony – błyszczącą i matową.Różnica ta wynika z procesu produkcyjnego, a dokładniej z jednego z jego etapów – walcowanie cienkich blach aluminiowych, wykonywane na dużych maszynach. Czasami zwija się dwa arkusze, dzięki czemu można uzyskać grubość folii mniejszą niż 0,025 mm..

Błyszcząca strona folii aluminiowej odbija więcej światła i ciepła, dzięki czemu jest bardziej przydatna do gotowania : zawijamy w nią żywność, aby utrzymać jej ciepło. Matowa strona folii pochłania więcej ciepła , co przekłada się na szybsze podgrzanie potrawy.

Która strona folii jest lepsza do gotowania?

Jak już wspominaliśmy, jeśli włożymy do środka błyszczącą stronę folii, możemy spodziewać się szybszego ugotowania lub upieczenia potrawy. Warto o tym pamiętać np. piecząc ziemniaki czy grillując mięso.

Jeśli jednak chcemy, aby potrawa gotowała się wolniej lub równomiernie, powinniśmy wyłożyć błyszczącą stronę folii na zewnątrz. Umożliwi to odbicie ciepła na zewnątrz.Zabieg ten przyda się np. wtedy, gdy nie chcemy przypalić wierzchniej warstwy potrawy.

Wybór strony folii może mieć znaczenie np. przy pieczeniu ryb.Jeśli zastosujemy błyszczącą stronę do środka, ryba zachowa więcej wilgoci i smaku, dzięki czemu przygotujemy smaczniejsze danie.

Folia do grillowania.Którą stronę folii wybrać?

Folia aluminiowa nadaje się również do grillowania dań mięsnych, kaszanki, ryb czy warzyw. Jak przygotować folię do grillowania? Wystarczy użyć go w taki sam sposób, jak przy pieczeniu w piekarniku zgodnie z powyższymi radami.Warto też pamiętać, że potrawy grillowane w folii nie powinny być pieczone, a jedynie podgrzewane na węglach..

Foliuj boki w innych czynnościach

Nie przy wszystkich czynnościach kuchennych sprawdza się, która strona folii jest bardziej przydatna.To nie ma znaczenia np. przy przechowywaniu i zamrażaniu żywności. Zarówno błyszcząca, jak i matowa strona zapewnią ich podstawową funkcję, czyli właściwą ochronę żywności.

Niektórzy ludzie używają folii aluminiowej do owijania garnków i patelni podczas gotowania na kuchence gazowej lub elektrycznej.Ma to również na celu zatrzymanie ciepła, ale konkretna strona folii nie ma w tym przypadku większego znaczenia.

Podane przykłady pokazują, że wybór konkretnej strony folii aluminiowej ma znaczenie tylko w przypadku wybranych czynności, zwłaszcza podczas gotowania, grillowania czy pieczenia w piekarniku. Prawdą jest, że wybranie strony innej niż zalecana, np.:piecząc mięso nie stracimy wiele na smaku, ale z pewnością możemy usprawnić cały proces przygotowania potrawy.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře