HomePrzepisyCukinia z mięsem mielonym, czosnkiem i serem: jedyny przepis na cukinię, dla...

Cukinia z mięsem mielonym, czosnkiem i serem: jedyny przepis na cukinię, dla którego twój mąż będzie nosił cię na rękach!

Cukinia jest ulubionym warzywem lata.Jej neutralny smak sprawia, że nadaje się do prawie wszystkiego, a można ją przyprawiać i przygotowywać na wiele sposobów.

Dzisiaj przygotowaliśmy prawdziwą ucztę , cukinię nadziewaną mięsem mielonym i serem, zapiekaną w piekarniku.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, w tym:

Witaminy:

Witamina A (prowitamina A): Ważna dla zdrowego wzroku, układu odpornościowego i wzrostu komórek.

Kompleks witamin z grupy B: Grupa witamin z grupy B, która jest ważna dla metabolizmu energetycznego, funkcjonowania układu nerwowego i zdrowia skóry.

Witamina C: Przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga gojenie się ran.

Witamina E: Przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniem.

Witamina K: Ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości.

Zawiera również ważne minerały, takie jak potas, magnez, fosfor, mangan, selen, sód, żelazo, wapń i cynk..

Cukinia jest również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.Zawiera również przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które zawiera tylko 19 kalorii na 100 gramów.To sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.

Do nadziewanej cukinii potrzebujemy:

2 kawałki cukinii.

50 dkg mielonej wieprzowiny.

20 dkg sera.

15 dkg pomidorów.

1 cebula.

2 ząbki czosnku.

sól.

przyprawy.

pietruszka.

1 łyżeczka soku z cytryny.

Procedura:

Umyj cukinię i przekrój ją na pół.

Wyciągnij wnętrze łyżką, ale nie wyrzucaj.

Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż drobno posiekaną cebulę..

Dodaj czosnek i lekko podsmaż.

Dodaj mięso mielone i dopraw solą i pieprzem.

Dodaj również wnętrze cukinii do mieszanki, przykryj niewielką ilością wody i smaż przez 20 minut.

Następnie włóż mieszaninę do wydrążonej cukinii.

Umieścić w naczyniu do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju.

Ułóż plastry pomidora na mięsie, posyp serem i natką pietruszki.

Piec 20 – 25 minut w rozgrzanym piekarniku.

Życzymy smacznego! :-).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře