HomeJedzenieCukinia czy cukinia: co jest zdrowsze i jaka jest różnica

Cukinia czy cukinia: co jest zdrowsze i jaka jest różnica

Wiele osób błędnie uważa, że ​​cukinia i cukinia to to samo warzywo, tylko pod różnymi nazwami..

Prawdą jest, że zarówno pierwszy, jak i drugi faktycznie przedstawiają warzywa.Ale to nie to samo – są różne..

Co to jest cukinia? Różnorodność dyni.Z reguły jest na zewnątrz monochromatyczny, to znaczy bez pasków i plam.

Cukinia to włoska odmiana cukinii.Jej skórka jest ciemnozielona, ​​czasami (i często) z paskami.

W porównaniu do cukinii smak cukinii jest bardziej miękki i delikatny, natomiast ta pierwsza jest bardziej chrupiąca i bardziej elastyczna.

Cukinia może być słodka lub lekko gorzka, ale pod tym względem cukinia jest zawsze „neutralna“ i świeża.

Łączy je to, że zawierają niewiele kalorii – zaledwie 16 kcal na sto gramów.

Cukinia zawiera więcej potasu i witamin B1, B6, B2 Cukinia zawiera witaminy B1, B2, B9, A, E, PP i żelazo;

Lekarze zalecają spożywanie obu warzyw, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zapobiegać chorobom serca.

Zawarty w nich błonnik pokarmowy odżywia mikroflorę jelitową oraz obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře