Jest wiele przepisów z arbuzem – można z niego zrobić galaretkę, lemoniadę, a nawet sałatkę..
Jednym z tych przepisów podzieliła się kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji BelNovosti..
Proponuje zrobić sorbet arbuzowy – letni świeży i umiarkowanie słodki deser, który będzie prawdziwym wybawieniem, jeśli zakupiony arbuz okaże się bez smaku.
Na 2-4 porcje wystarczą 4 duże kawałki arbuza i 2 łyżki zimnej wody.
Aby przygotować sorbet, należy usunąć skórkę z arbuza, wyrzucić nasiona, a miąższ pokroić na małe kawałki.
Włóż je do zamrażarki na 2-3 godziny.
Po upływie określonego czasu zamrożone kawałki arbuza należy rozdrobnić za pomocą blendera, dodając powyższą ilość wody.
Ważne: blender musi być wyposażony w metalowe ostrza, gdyż plastikowe ostrza mogą ulec uszkodzeniu.
Następnie możesz włożyć sorbet do misek i podawać.