Każdego roku mieszkańcy lata stają przed problemem czernienia liści pomidorów, ogórków, papryki i innych roślin..
Według eksperta publikacji internetowej BelNovosti, agronoma, projektantki krajobrazu Anastazji Kovrizhnykh, przyczyną mogą być infekcje bakteryjne, zwłaszcza jeśli czerń rozprzestrzenia się wzdłuż żył..
Inną przyczyną czernienia może być choroba.Należą do nich zaraza Alternaria czyli wczesna plamistość pomidorów i ziemniaków, która powoduje pojawienie się czarnych plam.
Oczywiście w takich przypadkach konieczne jest leczenie chorób.
Ale przyczyna może leżeć gdzie indziej – w narkotykach stosowanych przez ogrodnika.
Zilustrujmy to przykładem: załóżmy, że traktowałeś nasadzenia preparatem miedzi lub karmiłeś je żelazem, w tym chelatem.
Mówimy o takich produktach jak „Abiga-PIK“, „Oxychom“, „Hom“, „Indigo“, mieszanka Bordeaux itp.itp., a także o chelacie żelaza, siarczanie żelaza lub domowym chelacie – siarczanie żelaza z kwasem cytrynowym.
Następnie po pewnym czasie zaczęto stosować preparaty na bazie siarki do zwalczania przędziorków, mączniaka prawdziwego i innych chorób („PFK-Leros“ itp.).
W rezultacie wzdłuż żył pojawia się czerń.
Ta sytuacja nie wymaga interwencji – jest to normalna reakcja chemiczna.Powstałe czarne siarczki miedzi i żelaza nie są toksyczne dla roślin.
Wcześniej odpowiadaliśmy na pytanie, czy prawdą jest, że nawozy mineralne zwiększają zakwaszenie gleby.