Papryka nie musi być nadziewana.Spróbuj zrobić z tego zdrową zupę.
Trochę będzie trzeba pokombinować, ale danie zadowoli wszystkich w rodzinie..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zrobić zupę paprykową.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, przekrawamy na połówki i układamy na blasze do pieczenia.Umieszczamy tu także połówki pomidorów i obrane ząbki czosnku.
2.Skropić olejem i piec warzywa w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
3.Warzywa zmiel w blenderze wraz z liśćmi bazylii.
4.Do puree warzywnego dodajemy przegotowaną wodę, sól i przyprawy do smaku, sos, mieszamy i podajemy.
W razie potrzeby posypać orzechami, grzankami i listkami bazylii i podawać.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy, dlaczego nie można przechowywać pomidorów w lodówce.