Podawanie marchewki dzieciom nie jest takim łatwym zadaniem, więc gospodynie domowe muszą oszukiwać i dodawać warzywo do kotletów, sałatek i innych przekąsek..
Możesz upiec coś z marchewką, ale lepiej zrobić sok, który dzieci będą chętnie pić..
Jak to zrobić, powiedziała nam ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii.
W takim przypadku warzywo zachowa wszystkie swoje korzystne właściwości i witaminy.
Warto też pamiętać, że niektóre witaminy lepiej się wchłaniają, jeśli są spożywane z tłuszczem – dokładnie tak jest.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Najlepiej wyciskać sok z młodych marchwi o bogatym kolorze.
2.Należy go umyć i usunąć górną część z resztkami blatów, a następnie pokroić w słupki.
3.Następnie włącz wyciskarkę i uzyskaj sok.Dodaj do tego śmietanę, a otrzymasz zdrowy i smaczny produkt.
Jeśli nie masz sokowirówki, możesz zetrzeć marchewki na drobnej tarce, a następnie wycisnąć miąższ za pomocą gazy.
Jeśli chodzi o cukier, nie sprawi on, że sok będzie zdrowszy, ale na pewno nie zepsuje jego smaku.Smacznego!