Przepis na pyszny mus jabłkowy ze skondensowanym mlekiem, który można zapieczętować na zimę zamiast dżemu, zyskuje coraz większą popularność wśród gospodyń domowych.
Nikt nie musi mówić ani udowadniać, jaką rozkosz sprawi ten deser dzieciom i dorosłym..
Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, powiedziała nam, jak gotować.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Zwróć uwagę na jakość składników.Jabłka nadają się do dowolnej odmiany i wielkości, ale tylko świeże.Naturalne mleko skondensowane bez zbędnych dodatków.
2.Jabłka należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
3.Wrzucamy je do rondelka, zalewamy wodą, doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy, aż plastry będą miękkie.
4.Gdy będzie gotowy, zmiksuj wszystko blenderem i do puree dodaj mleko skondensowane.
5.Mieszaj i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając, aby uniknąć przypalenia.Doprowadzić do wrzenia i wlać puree do sterylnych i suchych słoików.
Przykryj pokrywkami, odwróć, a gdy ostygną, przechowuj w lodówce.