HomeJedzenieCo ugotować z bakłażanów na zimę: przepis na idealną sałatkę

Co ugotować z bakłażanów na zimę: przepis na idealną sałatkę

Jeszcze nie czas zamykać zimowy sezon na domową kuchnię.Dopóki jest z czego gotować, a w spiżarni jest miejsce na słoiki, można kontynuować..

Oto jakie pyszne rzeczy można zrobić z bakłażanów, z wyjątkiem języka teściowej, który każdemu jest dość nudny..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak przygotować aromatyczną sałatkę na zimę.

Będziesz potrzebować:

  • bakłażany 4 kg.
  • pomidory 10 szt.
  • papryka 10 szt.
  • czosnek 5 głów.
  • ostra papryka do smaku.
  • cukier 150 gr.
  • sól 4 łyżki.l.
  • olej roślinny 1 szklanka.
  • ocet (9%) 150 gr.
  • Jak gotować

    1.Oczyszczone bakłażany należy pokroić w krążki o grubości 1 cm wraz ze skórką i posypać solą, następnie pozostawić na 30 minut.Następnie spłucz zimną wodą.

    2.Obierz pomidory i usuń nasiona z papryki.

    3.Przygotowane pomidory wraz z czosnkiem i pieprzem ucieramy w blenderze.Dodaj do niego sól, cukier, olej i ocet i przełóż do niego bakłażany.

    4.Wszystko zagotować, gotować 30 minut na małym ogniu.

    Wszystko wlewamy do wysterylizowanych słoików, zwijamy i po ostygnięciu odstawiamy do przechowywania.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře