Jeszcze nie czas zamykać zimowy sezon na domową kuchnię.Dopóki jest z czego gotować, a w spiżarni jest miejsce na słoiki, można kontynuować..
Oto jakie pyszne rzeczy można zrobić z bakłażanów, z wyjątkiem języka teściowej, który każdemu jest dość nudny..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak przygotować aromatyczną sałatkę na zimę.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Oczyszczone bakłażany należy pokroić w krążki o grubości 1 cm wraz ze skórką i posypać solą, następnie pozostawić na 30 minut.Następnie spłucz zimną wodą.
2.Obierz pomidory i usuń nasiona z papryki.
3.Przygotowane pomidory wraz z czosnkiem i pieprzem ucieramy w blenderze.Dodaj do niego sól, cukier, olej i ocet i przełóż do niego bakłażany.
4.Wszystko zagotować, gotować 30 minut na małym ogniu.
Wszystko wlewamy do wysterylizowanych słoików, zwijamy i po ostygnięciu odstawiamy do przechowywania.