Podczas gdy gospodynie domowe mają jeszcze wolny czas, którego nie muszą spędzać na sprawdzaniu budynku, miej czas na zwinięcie kilku słoików przekąsek z bakłażanów..
Zwykle papryka lub same pomidory polewane są sosem pomidorowym, ale bakłażany w tej wersji nie są gorsze..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, szefowa kuchni i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak gotować.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Oczyszczone bakłażany należy obrać, a miąższ pokroić w kostkę, następnie posolić i pozostawić na 15-20 minut.
2.Drobno posiekaj cebulę i pomidory.
3.Smażyć bakłażany na złoty kolor i układać na papierowym ręczniku.
4.Na tej samej patelni smaż cebulę na małym ogniu przez 10 minut.
Gdy stanie się przezroczysty i miękki, dodajemy pomidory i smażymy kolejne 10 minut.
5.Gotowy sos powinien ostygnąć.Dodaj przyprawy i zmiel czosnek za pomocą blendera.
6.Do gotowego puree dodać bakłażany, odstawić na kilka minut i podawać udekorowane ziołami.Smacznego!