HomeJedzenieCo ugotować z agrestu: zdrowy preparat na zimę bez gotowania

Co ugotować z agrestu: zdrowy preparat na zimę bez gotowania

W przeciwieństwie do innych jagód ogrodowych, wolą jeść agrest na świeżo lub robić z niego kompoty na zimę..

Ale istnieje prosty sposób przetwarzania tej jagody, który pozwala zachować wszystkie korzystne właściwości i witaminy na zimę..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, powiedziała nam, co ugotować z agrestu na zimę bez gotowania.

Będziesz potrzebować:

  • agrest -1,5 kg.
  • pomarańczowy – 2 szt.
  • cytryna – ½.
  • cukier – 500 gr.
  • Jak gotować

    1.W przypadku agrestu należy usunąć ogony kwiatostanów i łodyg.

    2.Obierz pomarańcze i wyciśnij sok z połowy cytryny.

    3.Agrest i pomarańcze włożyć do miski, zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać sok z cytryny.

    4.Wsyp cukier i pozostaw puree w temperaturze pokojowej, aż cukier całkowicie się rozpuści.

    5.Wymieszaj, przelej puree do pojemników i włóż do zamrażarki w celu przechowywania.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře