Brak doświadczenia zmusza początkujących ogrodników do słuchania rad różnych ekspertów, którzy wiedzą, jak zebrać bogate zbiory warzyw..
Dobrzy ludzie radzą odciąć wierzchołki marchwi przed zbiorem.Doradcy twierdzą, że ta metoda jest korzystna dla roślin okopowych, ponieważ wierzchołki pochłaniają dużo energii.
Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, agronom i projektantka krajobrazu, powiedziała nam, jak postępować właściwie.
Przycinanie wierzchołków marchwi
Krótko mówiąc, samorząd powinien rzekomo poprawić jakość zbiorów marchwi.
Początkującym ogrodnikom wmawia się, że wierzchołki pochłaniają dużo energii i składników odżywczych, dlatego rośliny okopowe słabo się rozwijają.
Jakże słuszne
Nie jest tajemnicą, że bez części nadziemnej nie ma fotosyntezy, która zakłóca rozwój każdej rośliny.
W przypadku marchwi przycinanie wierzchołków jest obarczone zahamowaniem wzrostu i gniciem.
Dlatego wierzchołki można przycinać dopiero po zbiorze i wstępnym suszeniu przed przechowywaniem.