Wydaje się, że koniec sezonu letniego jest stworzony po to, aby zebrać kolejne zbiory świeżych ziół, a nawet niektórych warzyw..
Uprawy te nie boją się jesiennych chłodów, a zbiory zostaną zebrane przed pierwszymi przymrozkami..
Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, agronom i projektantka krajobrazu, powiedziała nam, jakie warzywa można jeszcze sadzić pod koniec sezonu.
Sałata
Termin sadzenia wynosi 8 tygodni przed nadejściem mrozów w Twoim regionie.Dzięki krótkim godzinom dziennym w sierpniu nie przejdzie w strzałki.
I w tym czasie lepiej wybrać sałatę liściastą do siewu.
Szpinak
Lepiej byłoby posadzić tę roślinę w szklarni.Szpinak będzie musiał być chroniony przed niskimi temperaturami, aby zbiory mogły nastąpić w październiku.
Pietruszka
Rośnie szybko, jest odporna na mrozy, a zbiory zieleniny trwają niemal do późnej jesieni.
Chard
To jedna z odmian buraków, ale ceni się je właśnie za wierzchołki, a nie korzenie.
Rzodkiewka
Dojrzewanie warzyw korzeniowych zajmuje 21 dni i najmniejsza ilość ciepła.Dlatego jeśli zasiejesz rzodkiewkę pod koniec sierpnia, na pewno we wrześniu zbierzesz kolejne żniwa.
W tym czasie ogrodnicy uprawiają także kalarepę, marchew (wcześnie dojrzewającą), jarmuż i pak choi, a także rzepę i rukolę.