Mleko czy śmietanka – który z tych dodatków do kawy jest lepszy?.
Wiele osób nie widzi zasadniczej różnicy..
I na próżno, bo jedna z dwóch powyższych opcji znacznie lepiej pasuje do popularnego napoju orzeźwiającego.
Mówimy o kremie.To właśnie one warto dodawać do kawy.
Zaleceniem tym podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
W czym śmietana jest lepsza od mleka?
Odpowiedź jest prosta: śmietana ma wyższą zawartość tłuszczu.
Z tego powodu ten nabiał lepiej komponuje się z kawą niż z mlekiem.
Dzięki kremowi orzeźwiający napój nabiera miękkości i bardzo przyjemnego aromatu.Gorycz znika, a słodycz zaczyna być dobrze odczuwalna.
Ale mleko nie poprawia tak bardzo smaku kawy.
Dodatek ten służy raczej do szybkiego podniesienia temperatury orzeźwiającego napoju do bardziej akceptowalnej.
Dlatego jeśli masz możliwość wlać śmietankę do kawy, dodaj ją, a nie mleko.
Jedyną wadą kremowego suplementu jest jego nieco wyższa zawartość kalorii.Ten punkt może być ważny dla osób odchudzających się.