Nie każdemu wychodzi ryż taki, jaki powinien być: kruchy i jednorodny..
Wiele osób, nawet przygotowując przystawkę, i tak zostaje na zwykłej owsiance..
Faktem jest, że nie każda gospodyni domowa zna profesjonalne sztuczki ekspertów kulinarnych, swoim doświadczeniem dzieli się kucharka Julia Arkhipova, ekspertka naszego magazynu o gotowaniu.
Co dodać podczas gotowania płatków zbożowych?
Herbata jaśminowa
Jeśli naprawdę chcesz podać wyjątkowo smaczny i wysokiej jakości ryż, to nie znajdziesz lepszej opcji.Staraj się wybierać niesmakowane torebki herbaty jaśminowej.
Ta przystawka nie pozostawi nikogo obojętnym.
Sok cytrynowy
Dodanie nawet niewielkiej ilości soku z cytryny podczas gotowania ryżu zachowa jego konsystencję.Będziesz mógł podać doskonałą przystawkę, która wygląda jednolicie.
Dzięki sokowi z cytryny ryż na pewno nie zamieni się w owsiankę.
Ocet
Ocet spełnia dokładnie to samo zadanie co sok z cytryny: wystarczy dodać kilka kropli.Zamiast zwykłego octu możesz użyć octu jabłkowego.