Ostrożne obieranie świeżych jajek na twardo nie jest takie trudne.
Co należy dodać do wody podczas gotowania, aby muszle same odpadły, mówi Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharza i piekarza czwartej klasy.
Jak gotować świeże jajka, aby ułatwić ich obieranie
Na patelnię wlewamy zimną wodę i ostrożnie wbijamy jajka.Powinny być całkowicie pokryte wodą.
Nie spiesz się, aby postawić patelnię na kuchence; pozostaw jajka w wodzie na 5-10 minut.
Dodaj łyżkę soli, po zagotowaniu zmniejsz ogień do małego, po 5 minutach wyłącz ogień, pozostaw jajka na patelni przez kolejne 5 minut.
Do osobnej miski wlej zimną wodę, dodaj łyżkę octu i ostrożnie przenieś jajka.Muszą całkowicie ostygnąć.Bardzo łatwe do czyszczenia.
Wcześniej ekspert powiedział, co ugotować z pieczarek.