HomeJedzenieCIASTO Z JABŁKAMI KRÓLSKIMI: To klejnot każdej uczty – najlepszy deser, jaki...

CIASTO Z JABŁKAMI KRÓLSKIMI: To klejnot każdej uczty – najlepszy deser, jaki spróbujesz tej jesieni!

Doskonały deser jabłkowy, łatwy w przygotowaniu, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Potrzebujemy:

Ciastko:.

3 jajka.

4 łyżki kr.cukier.

2 łyżki mąki zwykłej.

1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

1 łyżeczka cukru waniliowego.

Masa jabłkowa:.

800 gramów jabłek.

Cukier do smaku.

1 opakowaniebudyń w proszku.

Krem:.

300 gramów śmietany do ubijania.

150 g kwaśnej śmietany.

utwardzacz żelatynowy na zimno.

3 łyżki cukru pudru.

Następny:.

150 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady.

Procedura:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Następnie ostrożnie mieszamy pozostałe składniki ciasta ze śniegiem na niskich obrotach.

Ciasto wykłada się warstwami na natłuszczoną i posypaną blachę o średnicy 22 cm , piecze przez 25 minut. 30 minut w temperaturze 170°C.

Następnie pozostawia się do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy około 3/4 szklanki wody (jeśli są mało soczyste), gotujemy do miękkości.

Na koniec zagęścić 1 opakowaniem proszku budyniowego waniliowego.

Na schłodzone ciasto wyłożyć masę jabłkową.

Wygładzamy i na koniec dodajemy warstwę kremu.

Przygotowuje się go po prostu przez ubicie śmietany z cukrem i kwaśną śmietaną.

Na koniec zagęścić zimnym zagęszczaczem żelatynowym.

Przed podaniem dekorujemy wierzch startą czekoladą.

Życzymy dobrego apetytu! :-).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře