HomeJedzenieCiasto miękkie jak pajęczyna: szybkie ciasto z bitą śmietaną i śliwkami według...

Ciasto miękkie jak pajęczyna: szybkie ciasto z bitą śmietaną i śliwkami według babci Zdenki, nikt mu się nie oprze!

Pyszne ciasto ze śliwkami z bitej śmietany, miękkie jak pajęczyna.

Przepis od babci Zdenki.

Jeśli już nie możesz się doczekać zbiorów domowych śliwek, zapisz ten przepis.

Tarta jest naprawdę łatwa do zrobienia i bardzo, bardzo smaczna.

Potrzeba:

Dla ciasta mieszanego:

400 g mąki półgruboziarnistej.

250 ml bitej śmietany.

2 jajka (rozmiar M).

150 g kr.cukru.

1 bal.cukru waniliowego.

50 ml oleju.

1/2 łyżki.proszku do pieczenia.

Mleko (jeśli ciasto jest zbyt gęste).

Dalej

Śliwki przepołowione.

Opcjonalnie – kruszonka:.

Gładka mąka.

Masło.

Cukier puder.

Do posypywania:.

Cukier puder.

Procedura:

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta w misce:

Wymieszać trzepaczką lub ubijaczką ręczną.

Powstanie gładkie i miękkie ciasto bez grudek.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wystarczy równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Teraz przygotuj owoce:

Umyj i przekrój śliwki na pół.

Zwiń ziarna.

Połóż połówki śliwek na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.

Jeśli forma jest większa, a ciasto cieńsze, upiecze się szybciej, jeśli ciasto jest wyższe, upiecze się dłużej.

Po upieczeniu można po prostu posypać ciasto cukrem pudrem.

Przygotowawczo możemy go zapiec z okruchami.

Lubisz kruszonkę? Spróbuj też tej wersji!

Ciasto z kruszonką jest jeszcze smaczniejsze, wystarczy wymieszać zwykłą mąkę z cukrem pudrem i startym masłem, aby uzyskać kruchą mieszankę.

Posyp nią śliwki i włóż ciasto do piekarnika, aby się upiekło.

Autor.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře