HomePrzepisyCiasteczka z twarogiem i morelami według Miládki: Ciasto jest puszyste jak puch,...

Ciasteczka z twarogiem i morelami według Miládki: Ciasto jest puszyste jak puch, są niesamowite nawet trzeciego dnia!

Witam, chcę podzielić się pysznym przepisem na podpłomyki, które wypróbowaliśmy z rodziną i są naszymi ulubionymi morelami.

Przepis znalazłam na stronie Kitchen Sweethearts, gdzie jest mnóstwo doskonałych inspiracji na przepisy (nie tylko) z owocami sezonowymi.

Podpłomyki zabraliśmy na wakacje i cieszyliśmy się nimi jeszcze trzeciego dnia.Zdecydowanie warto ich spróbować, nam smakowały niesamowicie i na pewno nie będzie to ostatni raz, kiedy je zrobimy.

Miška T.

Potrzeba:

600 g zwykłej mąki.

100 g cukru.

1 cukier waniliowy.

2 żółtka.

250 ml mleka.

100 ml oleju.

20 g zmiękczonego smalcu.

1 kostka świeżych drożdży.

skórka z cytryny.

1/2 łyżeczki soli.

Dalej.

250 g twarogu.

cukier do smaku.

1 cukier waniliowy.

1 jajko.

skórka z cytryny.

Posypka: .

100 g zwykłej mąki.

80 g cukru.

80 g masła.

Do wcierania:.

Jajko.

Morele – umyte i pozbawione pestek.

Procedura:

Najpierw przygotuj zaczyn.Do ciepłego mleka pokrusz drożdże i dodaj łyżeczkę cukru.

Podczas gdy zakwas wyrasta w innej misce, wymieszaj ubite żółtka z olejem i masłem.

Dodaj przesianą mąkę i na koniec zakwas.

Wymieszaj pozostałe składniki z ciastem i wyrób na jednolite gładkie ciasto , które pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 60 minut).

W międzyczasie przygotuj nadzienie z lemon curd &#8211 wymieszaj lemon curd z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i żółtkiem.

Ubić białka na śnieżkę i dodać do twarogu.

W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę i przygotuj morele.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze kulki i umieść je na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

Następnie dociśnij każdą z nich dnem szklanki i posmaruj jajkiem.

Umieść pokrojone morele w otworze utworzonym przez ułożenie warstw nadzienia i na koniec posyp posypką.

Piec w temperaturze 180 stopni, aż brzegi ciastek będą złote.

Życzymy smacznego! :-).

źródło.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře