HomeJedzenieCI ludzie w ogóle nie powinni jeść śliwek: Przeczytaj, co mogą powodować!

CI ludzie w ogóle nie powinni jeść śliwek: Przeczytaj, co mogą powodować!

Śliwki to popularny owoc charakteryzujący się bogatymi wartościami odżywczymi i pozytywnym działaniem zdrowotnym.

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i korzystny wpływ na układ trawienny, często polecane są jako element zbilansowanej diety..

Jednak pomimo wielu korzyści zdrowotnych nie są one odpowiednie dla każdego..

Portal pyszności ujawnił więcej na temat dla kogo śliwki mogą zaszkodzić.

Śliwki to popularny i zdrowy owoc, który ma wiele dobroczynnego działania na nasz organizm, głównie ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i pozytywny wpływ na układ trawienny..

Są jednak pewne grupy osób, które powinny ich unikać lub ograniczać ich spożycie.

Oto przegląd tego, kto nie powinien jeść śliwek i dlaczego

Uczulony na salicylany

Śliwki zawierają salicylany, związki, które mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób.

Objawy mogą obejmować wysypkę, duszność i niestrawność.

Osoby z nietolerancją fruktozy

Śliwki są źródłem fruktozy i dlatego nie powinny być spożywane przez osoby z nietolerancją fruktozy.

Osoby te mogą po ich spożyciu odczuwać nieprzyjemne objawy żołądkowe, takie jak biegunka, wzdęcia, nudności i silny ból brzucha.

Pacjenci z zespołem jelita drażliwego (IBS)

Śliwki mogą pogorszyć objawy IBS, ponieważ ulegają fermentacji bakteryjnej w jelitach, co prowadzi do zwiększonej produkcji gazów, takich jak dwutlenek węgla, wodór, siarkowodór i metan.

Może to powodować dyskomfort i uczucie wzdęć.

Cukrzycy

Śliwki powinny znajdować się w diecie diabetyków spożywanych z umiarem , a nie stanowić odrębny pokarm.

Ważne jest, aby łączyć je z białkiem i tłuszczem , aby zminimalizować wpływ na poziom glukozy we krwi.

Śliwki są szczególnie nieodpowiednie dla diabetyków, ponieważ zawierają więcej fruktozy i mogą znacząco zwiększać stężenie glukozy w organizmie.

Osoby podatne na działanie przeczyszczające

Śliwki, szczególnie suszone, spożywane w nadmiarze mogą mieć działanie przeczyszczające.

Dlatego zaleca się umiarkowane spożycie nawet u osób zdrowych..

Niebezpieczne kości.

Nasiona śliwek są wysoce toksyczne , ponieważ zawierają składnik cyjanogenny – amigdalinę.

Połknięcie jednego kamienia nie jest niebezpieczne, ale spożycie dużej ilości może spowodować poważne problemy z oddychaniem i duszność..

Zawsze ważne jest, aby zachować ostrożność i wiedzieć na temat spożywanej przez nas żywności, aby uniknąć powikłań zdrowotnych i zmaksymalizować korzyści zdrowotne..

Dużo zdrowia!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře