Zimowe zbiory warzyw trwają pełną parą i choć na rynku dostępna jest najszersza oferta warzyw, można wykazać się kreatywnością..
Oto kolejny przepis na bakłażany, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu w domu..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak gotować bakłażany po koreańsku na zimę.
Będzie to wymagane
Jak gotować
1.Bakłażany pokroić w plasterki, w razie potrzeby namoczyć przez kilka minut solą, aby usunąć gorycz, a następnie opłukać.
2.Paprykę obierz z nasion i pokrój w paski, zetrzyj marchewki, przeciśnij czosnek przez prasę.
3.Smażyć bakłażany na patelni na złoty kolor.
4.Następnie wymieszaj je z warzywami, polej olejem roślinnym, dodaj przyprawy według listy i ocet.Wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
5.Sałatkę ułóż w wysterylizowanych słoikach, włóż do garnka z wodą, przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 15-20 minut.
Słoiki zwijamy, odwracamy, przykrywamy, a gdy ostygną, odstawiamy do przechowywania w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.