Znakomity przepis od Pani Olinki, który na pewno warto wypróbować.
Rozteksy są bardzo mięciutkie i puszyste, a jeśli zostały Ci teraz w domu jabłka, to zdecydowanie jest to najlepszy sposób na ich wykorzystanie.
Podobały nam się również z konfiturą, makiem i nadzieniem orzechowym.
Do odmierzania składników będziemy używać kubka o pojemności 200 ml.
Potrzebujemy:
2 szklanki zwykłej mąki.
2 szklanki półgrubej mąki.
1 szklanka letniego mleka.
125 g roztopionego masła.
Skórka cytrynowa z 1 cytryny.
1 kostka (świeżych) drożdży.
2 łyżeczki soli.
3 łyżki granulowanego cukru.
3 jajka.
200 ml kwaśnej śmietany.
Wypełnienia:.
Nadzienie jabłkowe:.
4-5 jabłek, cukier i cynamon.
Nadzienie orzechowe:.
Zmielone orzechy, cukier, 1-2 dl mleka.
Można też spróbować twarogu, maku czy konfitury.
Do pocierania:.
2 żółtka + 2 łyżki mleka.
Procedura:
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajka, śmietanę, startą skórkę z cytryny.
Do letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i rozdrobnić drożdże.
Pozwól drożdżom wyrosnąć.Do mąki dodać drożdże zakwasowe oraz roztopione masło.
Rękami wyrabiamy gładkie ciasto, które jest lepkie, nie martwcie się, zawsze oprószamy ręce mąką.
Wyrabiać minimum 10 minut , odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotuj nadzienie: jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Gorącym mlekiem zalej orzechy włoskie, dodaj cukier.W ten sam sposób postępujemy z nadzieniem makowym.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 8 bochenków.
Następnie podzielimy go na mniejsze bochenki, z których uformujemy 3-4 mniejsze bochenki.
Każdy bochenek rozwałkowujemy na okrąg.Nacięcia wykonujemy w górnej połowie ciasta za pomocą narzędzia lub noża.
Połóż nadzienie na spodzie.Łyżką wyciskamy sok z jabłek aby podczas pieczenia nie wyciekał.
Zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtka wymieszać z mlekiem, ubić i posmarować bułki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz 20-25 minut na złoty kolor.
Życzymy dobrego apetytu! :-).